De Legende van Zwarte Kaat

De Legende van Zwarte Kaat

DE HEKSENBOOM & ZWARTE KAAT

In 2019 hebben wij de landelijke fietsroutewedstrijd van de ANWB gewonnen met als thema "De Legende van Zwarte Kaat". In 2020 hebben we de route verbeterd. De vernieuwde route is online onze website en op de website van de ANWB gepubliceerd De route zal landelijke bekendheid krijgen via verschillende kanalen.

Natuurlijk willen wij de route ook met jullie delen en hopen wij dat jullie deze leuk en spannend vinden! De route zal ook in ons welkomstboekje en op onze website te bekijken zijn.

Download de PDF van de ANWB Fietsroute en onze eigen Fiets en Wandelroute versie. Ook via de app van Route.nl kun je de wandel- en fietsroute zichtbaar maken op je smartphone. Je kunt ook gebruik maken van de GPX bestanden voor de wandel- en fietsroute.

Let op: bij de wandelroute dien je vanuit knooppunt 15 +/- 350 meter te lopen en dan rechts het zandpad op te lopen. De locatie van de boom is een groot mysterie en dus niet eenvoudig te vinden! Vind je de boom? Vergeet ons dan niet te taggen op je social media posts!

OORSPRONG VAN DE LEGENDE EN DE HEKSENBOOM

Het verhaal over Zwarte Kaat komt het eerst voor in het boek “Het kind met den Helm” uitgebracht in 1852 door Jan Renier Snieders. Het boek is nog steeds in te zien bij Heemkundekring Pladella Villa . Jan Renier Snieders was een Nederlandse letterkundige, arts en schrijver. Als arts schreef hij aanvankelijk uitsluitend voor zijn plezier. De beknopte versie van het verhaal vertellen we tijdens de route met daarbij de bijbehorende bezienswaardigheden (POI’s). Deze is eenvoudig te downloaden als PDF.

BOOM VAN HET JAAR 2019

Wist je dat De Heksenboom, die een prominente rol in het verhaal van Zwarte Kaat speelt, in 2019 winnaar is geworden van de Nederlandse Boom van het Jaar verkiezing met bijna 10.000 stemmen? Tijdens de Europese Boom van het Jaar 2020 verkiezing is De Heksenboom 4de geworden met bijna 18.500 stemmen!

In 2019 is De Heksenboom gemeten door de opzichter van het landgoed d.m.v. een driehoeksmeting en heeft een hoogte van 17,90 meter, een stamomtrek van 3,25 meter en een kroondoorsnede van 20,60 meter. Door de grotere toestroom van bezoekers van De Heksenboom is er vanaf medio 2019 een schapenhek geplaatst om de gezondheid van de boom te kunnen waarborgen.

ZWARTE KAAT LEKKERNIJEN

Diverse ondernemers in de omgeving hebben met ‘Zwarte Kaat’ in gedachten een lekkernij ontwikkeld:

 • Restaurant De Achterste Hoef:Troprijt 10, Bladel, www.achterstehoef.nl
  • Zwarte Kaat pannenkoek: pannenkoek met heksenpoedersuiker
 • De Bolle Brouwketel: Helleneind 28-B, Bladel, www.debollebrouwketel.nl
  • Zwarte Kaat en Tripel Kaat bier: te koop bij ons restaurant en ‘t Winkeltje
 • De Hooiberg Kaasboerderij: Bredasebaan 20, Bladel, www.hooibergkaas.nl
  • Zwarte Kaat kaas: heerlijke kaas met een vleugje magie en mysterie
 • Chocolaterie De Chocolage: Van Dissellaan 6, Bladel, www.dechocolage.com
  • Zwarte Kaat chocolade: spannende variatie van chocolaatjes met een vleugje mystiek
 • IJsboerderij Fabor: Hamelendijk 5, Reusel, www.faborijs.nl
  • Zwarte Kaat ijs: 2 bollen ijs naar keuze, aardbeien, heksentopping en slagroom

HET VERHAAL OVER ZWARTE KAAT EN DE HEKSENBOOM

bron: VisitBrabant

Vroeger maakte ze de Kempen onveilig, nu zit ze verstopt in de Kempische natuur. Wie goed kijkt, vindt de sporen van haar verleden. Ga zelf op jacht, ontdek haar historie en sta oog in oog met haar hebzucht naar rijkdom, voorspoed, geluk en zaligheid.

Zwarte Kaat, ‘de heks van Hellenende’, plunderde eind zestiende eeuw met haar handlangers boerderijen en kerken. Ook overviel haar bende handelsreizigers. Niemand was in deze regio veilig. Met haar ravenzwarte haren en lelijke kromme neus liet ze een spoor van vernieling achter.

Wat ze buitmaakte, werd samen met haar man Bruno en bendeleden verslonden. Het gaf hen telkens weer kracht om ‘s nachts succesvol op rooftocht te kunnen gaan. Vaak werden de bendeplannen in het diepste geheim gesmeed bij de watermolen, vlakbij Hoeve Ten Vorsel. Het historische beukenlaantje dichtbij de hoeve is nog steeds de stille getuige van alle strooptochten.

Op een dag ging Zwarte Kaat sluipend via het beukenlaantje naar Hoeve Ten Vorsel om, middenin de bossen, een bijzondere pasgeborene te roven. Het kindje Thomas was geboren ‘met de sluier’. Met het geboortevlies over het hoofd, de ‘helm’, was het jongetje ter wereld gekomen. Thomas zou daardoor in de toekomst kunnen kijken en geluk brengen. Wie hem binnen een dag zou dopen, had het geluk aan zijn kant. En dus roofde Zwarte Kaat het gelukskind Thomas en ging ervandoor. Die nacht doopte ze het kind als haar eigen zoon in de Abdij van Postel.

Thomas Ten Vorsel bleek een zegen. Zwarte Kaat werd voor de duur van tweemaal zeven heilige jaren fortuinlijk beloond. Vervolgens keerde het tij en werd de eindigheid van haar zaligheid ingeluid. Ze had Thomas niet langer meer nodig, hij bracht namelijk geen geluk meer. Gelukkig kon Thomas naar de Abdij van Postel vluchten, net op tijd om de vriendelijke paters te waarschuwen voor de brute overvalplannen van zijn ‘moeder’.

Ondertussen bezocht Zwarte Kaat de abdij, zogenaamd om een pintje te drinken, niet wetende dat er intussen een gewaarschuwd leger op scherp stond. Ze liep in de val. De geplande roof van waardevolle gouden munten mislukte. Alle bendeleden werden opgehangen onder de abdijpoort.
Wonderwel wist Zwarte Kaat te ontsnappen en ze zocht haar geluk onder een omgevallen boom. Alsof de duivel ermee speelde, werden de omringende bomen door de bliksem weggevaagd.

Wat overbleef was één grote cirkel met in het midden Zwarte Kaat. Verraden door het vuur werd het loeder alsnog gevangen, onthoofd en ver buiten de heilige grond van het dorp begraven; zonder kruis, op de heide onder een takje. Het gerstenat vloeide daarna rijkelijk. Iedereen was immers voorgoed verlost van het zwarte kwaad. Althans zo dácht men.

Zwarte Kaat leeft! Haar voormalige hoofdkwartier aan ‘t Helleneind in Bladel is hier het levendige bewijs van. De heks van Hellenende is nooit weggeweest. Ze is diepgeworteld in de Kempische bossen. Het schijnt dat ze onder de grillige Heksenboom, wat ooit dat kleine takje was, op het landgoed Ten Vorsel begraven ligt.

Laat je overvallen door Zwarte Kaat en geniet van haar legende die in de Kempen al generaties lang wordt verteld. Maar pas op voor haar geslepen zoete verleidingen. Ze is en blijft immers genadeloos en kent vele gezichten. Haar historie móet je geproefd hebben: ruig en zonder enig tikkeltje berouw.

Volgens ingewijden heeft ze nog veel meer voeten in aarde. Sta stil, luister en huiver. Voel haar adem in de wind, hoor haar krasse stem in de bossen, proef haar natuur, berg jezelf en geniet van haar veroveringen!

Even geduld alstublieftEven geduld alstublieft