Recreatiepark De Achterste Hoef
De Legende van Zwarte Kaat

De Legende van Zwarte Kaat

De Heksenboom en Zwarte Kaat

In 2019 hebben wij de landelijke fietsroutewedstrijd van de ANWB gewonnen met als thema "De Legende van Zwarte Kaat". In 2020 hebben we de route verbeterd. De vernieuwde route is op de website van de ANWB gepubliceerd. De route is ook in ons welkomstboekje te bekijken zijn en via de app van Route.nl kun je de wandel- en fietsroutezichtbaar maken op je smartphone. Je kunt ook gebruik maken van de GPX bestanden voor de wandel- en fietsroute.

Let op: bij de wandelroute dien je vanuit knooppunt 15 +/- 350 meter te lopen en dan rechts het zandpad op te lopen. De locatie van de boom is een groot mysterie en dus niet eenvoudig te vinden! Heb je de boom gevonden? Vergeet ons dan niet te taggen op je social media posts!

Oorsprong van de legende en de heksenboom

Het verhaal over Zwarte Kaat komt het eerst voor in het boek “Het kind met den Helm” uitgebracht in 1852 door Jan Renier Snieders. Het boek is nog steeds in te zien bij Heemkundekring Pladella Villa . Jan Renier Snieders was een Nederlandse letterkundige, arts en schrijver. Als arts schreef hij aanvankelijk uitsluitend voor zijn plezier. De beknopte versie van het verhaal vertellen we tijdens de route met daarbij de bijbehorende bezienswaardigheden (POI’s). Deze vind je terug in het welkomstboekje. Het volledige verhaal is te lezen op de website van Visit Brabant.

Boom van het Jaar 2019

Wist je dat De Heksenboom, die een prominente rol in het verhaal van Zwarte Kaat speelt, in 2019 winnaar is geworden van de Nederlandse Boom van het Jaar verkiezing met bijna 10.000 stemmen? Tijdens de Europese Boom van het Jaar 2020 verkiezing is de Heksenboom 4de geworden met bijna 18.500 stemmen! Door de toenemende toestroom van bezoekers van de Heksenboom is er vanaf medio 2019 een hek geplaatst om de gezondheid van de boom te kunnen waarborgen.

Zwarte Kaat lekkernijen

Diverse ondernemers in de omgeving hebben met ‘Zwarte Kaat’ in gedachten een lekkernij ontwikkeld:

 • De Bolle Brouwketel: Helleneind 28-B, Bladel, www.debollebrouwketel.nl
  Zwarte Kaat en Tripel Kaat bier: te koop bij ons restaurant en ‘t Winkeltje
 • De Hooiberg Kaasboerderij: Bredasebaan 20, Bladel, www.hooibergkaas.nl
  Zwarte Kaat kaas: heerlijke kaas met een vleugje magie en mysterie
 • Chocolaterie De Chocolage: Van Dissellaan 6, Bladel, www.dechocolage.com
  Zwarte Kaat chocolade: spannende variatie van chocolaatjes met een vleugje mystiek
 • IJsboerderij Fabor: Hamelendijk 5, Reusel, www.faborijs.nl
  Zwarte Kaat ijs: 2 bollen ijs naar keuze, aardbeien, heksentopping en slagroom